
Studentsamfundet - En unik utvidelse av en eksisterende bygning
Samfunnets retningslinjer for utvidelsen var å skape en mer åpen og innbydende bygning, samtidig som noe av bygningens mystikk ble bevart. Utvidelsen skulle ikke overskygge den eksisterende strukturen, men heller ikke underordne seg, slik at bygningene fremstår som en klar, samlet enhet. Den nye bygningen skulle våge å skille seg ut, være noe nytt og unikt, samtidig som den forblir tro mot Samfundet.// Oppdraget
Eggen arkitekter er et visjonært norsk arkitektfirma, etablert i 1963 av Nils Henrik Eggen, og i dag har de 18 ansatte basert i Trondheim. Deres portefølje strekker seg fra små utvidelser til store nybygg for både private og offentlige kunder. De gjennomfører prosjekter av alle typer og størrelser – fra den opprinnelige ideen og planleggingsfasen, byggetillatelser og detaljering, til oppfølging under byggefasen og ferdigstillelse av bygningene.
Deres uttalte mål er å skape god arkitektur ved å utvikle løsninger på tidens utfordringer. Den fellesnevneren i prosjektene deres er en menneskelig skala, hensyn til omgivelsene og et fokus på å skape merverdi for brukere og offentligheten.
Studentersamfundet i Trondheim har i nesten 100 år vært hjem for studentfellesskapets kulturelle aktiviteter, samfunnsdebatter og sosiale arrangementer. Gjennom denne tiden har studentene eid bygningen og organisert aktiviteter og arrangementer på frivillig basis. Den opprinnelige runde røde bygningen, designet av Carl og Eyvind Michalsen, ble åpnet i 1929. Etter hvert som antallet studenter vokste raskt gjennom årene, ble behovet for mer plass stadig mer påtrengende og diskutert gjennom flere tiår. Til slutt, i 2018, ble det besluttet at en utvidelse skulle realiseres.
Samfunnets retningslinjer for utvidelsen var å skape en mer åpen og innbydende bygning, samtidig som noe av bygningens mystikk ble bevart. Utvidelsen skulle ikke overskygge den eksisterende strukturen, men heller ikke underordne seg, slik at bygningene fremstår som en klar, samlet enhet. Den nye bygningen skulle våge å skille seg ut, være noe nytt og unikt, samtidig som den forblir tro mot Samfundet.


// Visjon och Koncept
Eggen arkitekters konsept for Studentersamfundet i Trondheim har en åpen første etasje, et teater under bakken og en konsertsal hevet over. Hallene i midten av bygningen er omgitt av serveringsrom og arbeidsplasser, med sømløse forbindelser mellom de nye og gamle delene av bygningen på alle etasjer. Et smalt, glasstaklagt gårdsrom avdekker bygningens opprinnelige østfasade og gir plass til både vertikal og horisontal bevegelse. Konseptet inkluderer også ideen om en elegant, gjennomsiktig skjermfasade som både kan reflektere og skjule de skiftende aktivitetene, og transformere seg fra dag til natt og fra vanlig til festlig med et dynamisk uttrykk.
Studentersamfundets tradisjon er at rommenes funksjoner og bruk endres over tid, med frivillige som designer og fornyer interiøret i forbindelse med UKA kulturfestival hvert annet år. Derfor er interiøret i utvidelsen designet for å være robust og rått. Teknisk utstyr er eksponert for å muliggjøre endringer og tillegg uten behov for å rive takene. Den elegante gjennomsiktige skjermfasaden som både kan reflektere og skjule de skiftende aktivitetene, transformeres fra dag til natt og fra vanlig til festlig med et dynamisk uttrykk. Materialenes, formens og fargenes samspill knytter bygningene sammen i det urbane landskapet.



// Miljøet
Studentersamfundet ligger ved Elgeseter bru over Nidelva ved foten av Høyskolebakken. Øst for Samfundet lå tidligere Vollan amtsseng, som ble stengt og revet i 1971. Området ble kjøpt av Samfundet, og siden den gang har forskjellige ideer blitt utforsket for å utnytte området til både Samfundets og universitetets aktiviteter.
En forutsetning for å regulere bygninger på stedet var å sikre området mot raske leirskred som kunne utløses av byggearbeid og nye bygninger. I 2017 ble denne utfordringen adressert med ideen om en motfylling langs Nidelva, foreslått og designet av Multiconsult, ledet av Anders Gylland, og finansiert av Trondheim kommune, NTNU og Studentsamfundet.
For å bygge måtte den eksisterende veien øst for Samfundet – Kronprinsesse Märthas allé, mellom Korsgata og Høgskoleveien – flyttes videre opp og øst på terrenget, som krevde en ny reguleringsplan. I prosjektet har utvidelsen fått en uavhengig form og volum, slik at den eksisterende bygningen beholder sitt ikoniske uttrykk. Samspillet mellom materialer, form og farger knytter bygningene sammen i det urbane landskapet.
Den valgte mursteinen er en rød cellullarmurstein fra Wienerberger - Iltarusko Retro. Den ferdige murstrukturen ser elegant ut, men teknikken bak er langt fra enkel med en rekke sofistikerte løsninger for å realisere et svevende, transparent fasademønster.

// Materiale
Mursteinene er stukket med ornamenter rundt vinduer og gesimser. I utvidelsen er murstenen eksponert i et gittermurverkskjerm, og avslører sin naturlige form og skaper sine egne ornamenter. Skjermen strekker seg inn i interiøret i glassgården. Mønsteret i skjermfasaden inneholder rosettmønstre funnet i den opprinnelige fasaden, som også er Studentersamfundets logo.
Skjermen støttes av stålsøyler bak den og er en kombinasjon av prefabrikkerte mursteinsbjelker og eksponert murverk. Den termiske omslutningen med glassseksjoner og vinduer er trukket tilbake bak skjermen, slik at lyset fra aktivitetene filtreres ut og brytes opp. Glassfasadene er dekorert med trykk av UKA kulturfestivalplakater.



// Fakta
Hovedentreprenør: RUTA Entreprenører AS
Arkitekt: Eggen Arkitekter AS
Kunderepresentant: Karl Knudsen AS
Kunde: Studentersamfundet i Trondhjem
Bygningsingeniør: Sivilingeniørene Harboe & Leganger
Bygningsingeniør ansvarlig for tegl: Rambøll Norge AS
Murer: Horneberg Bygg AS
Teglleverandør: Wienerberger AS
Balkleverandør: Carlsberg Bjælker™ del av Randers Tegl
Balkprodukt: Carlsberg Bjælker Hengebjelker, ulike typer prefabrikkerte spesialelementer i tegl.