VELG TAK MED OMHU


TEGLTAKSTEIN AV BESTE KVALITET GIR TAKET EN LEVETID SOM OVERGÅR ANDRE TAKMATERIALER. DET ER BARE ÉN AV ALLE FORDELENE VED Å VELGE EKTE KVALITET - EN VERDISIKKER INVESTERING I ET HOLDBART TAK SOM BEVARER SITT FLOTTE UTSEENDE.

VELG DET BESTE FRA STARTEN AV

Det er sunn økonomi å gjøre tingene rett fra starten av. Man unngår irritasjoner, og behøver ikke senere bruke tid og penger på å reparere feiltagelser eller på vedlikehold. Ved bygging gjelder denne gylne regelen spesielt ved valg av tak og fasade. Begge deler bør gjøres slik de holder seg flotte i generasjoner - uten nevneverdig vedlikehold.

 

EKTE TEGL - DET BÆREDYKTIGE VALGET

Det er en kjensgjerning at den totale prisen pr. m2 for det ferdige taket nesten er den samme, uansett om man velger et ekte tegltak med f.eks. Højslev Vingetegl - eller om man velger en av de mange tegletterligningene.

Tegl er leire og naturlige mineraler som er forarbeidet og brent ved høy temperatur for å oppnå uovertruffen styrke og svært lang levetid. Fremstillingen av tegltakstein belaster ikke miljøet med forurensninger, og CO2-belastningen er absolutt minimal.

Tegltaket skal ikke vedlikeholdes med maling eller kjemikalier, men holder i generasjoner og patineres pent. Dette er bare noen av fordelene ved å velge ekte tegl - en verdisikker investering i et holdbart tak som bevarer det flotte utseende.

Tegl er det bæredygtige valg

VINGETEGL ELLER FALSTAKSTEIN?

Tegltakstein fremstilles i 2 forskjellige hovedtyper.

 

VINGETEGL

Vingetegl er et tradisjonelt dansk tegltak. De første danske vingetaksteinene ble fremstilt på midten av 1500-tallet.

Højslev Vingetegl er den klassiske modellen med dyp bue og vingen som dekker inn over den forrige taksteinen. Højslev Vingetegl finnes i 3 modeller. Alle med fast lekteavstand. Den store Højslev S-formede vingetaksteinen har to korte buer og vinge med fast lekteavstand. Denne er spesielt mye brukt i Sverige.

Det strengpressede vingeteglet med to støttepunkter på baksiden får taksteinene til å ligge stabilt, selv i stormvær. Den vannrette overlappingen mellom Højslev Vingetegl kan varieres slik at det kan tilpasses f.eks. buede takformer, mens den loddrette overlappingen avhenger av taksteinens format.

vingetegl

falstagsten

FALSTAKSTEIN

Falstakstein har blitt produsert i Danmark siden begynnelsen av 1900-tallet, og er i dag den mest brukte typen av tegltaksten.
Falstakstein er formpressede med glatt overflate og fals som sikrer at taksteinene slutter tett sammen. Falstakstein har en plan kontaktflate som får dem til å ligge stabilt. Hver type har sine spesielle fordeler. Begge typene skal legges opp på undertak, så la valget avhenge av de krav og forventninger som ellers stilles til det nye taket.

Laumans falstakstein finnes i 7 ulike typer. Idealmodellene er vingefalstakstein som for det meste ligner vingetegl på taket. Alle har variabel lekteavstand slik at de kan tilpasses etter takets høyde. Højslev falstakstein finnes i 4 forskjellige typer: den dype vingefalstaksteinen LT6 med variabel lekteavstand, romerfalstakstein og to Hillerød-modeller som spesielt brukes til takrenovering.

 

KLASSISK UBEHANDLET, ENGOBERT ELLER GLASERT?

Uansett hvilken farge eller overflate som velges, så er man sikker på å få et problemfritt tak med riktig lang levetid.

 

KLASSISK UBEHANDLET TAKSTEIN

Fargene på klassisk ubehandlet takstein skyldes de helt spesielle leirblandingene, forskjellige forarbeid og brenning ved ekstra høye temperaturer. Taksteinene har samme farge helt igjennom, har teglets naturlige fargespill og patinerer med en flott glød.

Den gule taksteinens farge skyldes tilsetning av titandioksid.
Spillet i reduserte og nyanserte takstein er resultatet fra en spesiell brenneteknikk.
Den blådempede taksteinens dempede, elegante blåsorte farge oppstår når ferdigbrent rødt taktegl får en ekstra brenning nesten uten oksygentilførsel.

ENGOBERT TAKSTEIN

Engobe eller naturengobe er ekstra finkornet leire blandet med rene mineralske farger og oppslemmet i vann. Engoben helles over den tørkede steinen som deretter brennes ved 1000-1.075°C. Engoben gir en smussavvisende, diffusjonsåpen og silkematt overflate som bevarer den flotte fargen.

Edelengobe er en foredling av naturengobe. Engoben og de mineralske fargene er tilsatt pulverisert kvarts.  Under brenningen smelter kvarts til glass, og taksteinen får en halvblank overflate som avviser alger og smuss, og blir delvis diffusjonsåpen.
Edelengobert takstein er for det meste uten reflekser og holder i generasjoner.

 

GLASERT TAKSTEIN

En matt-glasert takstein har en ekstremt redusert glans - og gir derfor færre reflekser.

Den spesialutviklede matt-glasuren kombinerer fordelene fra den unike høyglans-kvartsglasuren med det ettertraktede matte utseende.
Den ekstra tykke matt-glasuren gir et utrolig robust tak som er motstandsdyktig overfor mekaniske påvirkninger, og er fullstendig smussavvisende.

Det ekstra tykke laget av glasur, med et naturlig spill i fargene, er et enestående resultat av den tradisjonsrike glasurteknikken Laumans benytter.
Glasuren, som er basert på kvarts, gir en sterk og helt diffusjonstett og ekstremt smussavvisende overflate med høyglans som ikke endrer utseende.

STØRRE FORMAT GIR STØRRE BESPARELSER

Når det brukes mindre stein pr. m2, vil det brukes mindre tid på legging av taket - og det vil også brukes færre lekter. Derfor kan det på litt større takflater være penger å spare ved å velge et av de litt større taksteinsformatene.

 

VINGETEGL Forbrug pr. m2
Højslev S-formet 10,5 stk
Højslev Normalformat 12,2 stk
Højslev Westland 13,0 stk
Højslev Lille Dansk format 13,8 stk

 

FALSTAKSTEIN Forbrug pr. m2
Laumans Tiefa Supra 10,2-10,6 stk
Laumans Ideal Supra 10,5-10,9 stk
Laumans Tiefa XL-Variabel 12,4-12,7 stk
Højslev Romerfalstakstein K21 13,6 stk
Laumans Tiefa 2000-Variabel 14,2-14,6 stk
Laumans Ideal-Variabel 14,4-15,0 stk
Laumans Rheinland-Variabel 14,4-15,0 stk
Laumans Mulden-Variabel 14,4-15,0 stk
Højslev Dyp Falstakstein LT6 14,5-14,7 stk
Højslev Modell Hillerød 14,9 stk
Højslev Lille modell Hillerød 15,8-17,5 stk