Bygg et godt inneklima.

FORDELER MED TEGL


HVIS DET ER FØRSTE GANGEN DU BYGGER HUS, ER DET MANGE NYE TING DU MÅ FORHOLDE DEG TIL. EN TING ER I ALLE FALL HELT SIKKER. NÅR DU ER FERDIG MED DITT NYE HUS, SÅ KOMMER DU TIL Å TILBRINGE GANSKE MANGE TIMER I DET.

Det koster litt mer å bygge et fullmurt hus, men det er på alle måter en smart investering som lønner seg. Innervegger i murstein er med på å regulere temperaturen i boligen gjennom å akkumulere varme og kulde. I vinterhalvåret varmer veggene, mens de virker kjølende på en varm sommerdag. Det gir et komfortabelt inneklima som også er sunt å oppholde seg i.

Men ut over komfort finnes det også økonomiske fordeler ved å bygge i tegl. Fullmurte boliger er ofte mer økonomiske og bruker mindre energi til oppvarming.  Undersøkelser viser også tydelig at tegl innendørs er det beste valget til passiv- og lavenergihus fordi veggene effektivt supplerer boligens varmesystem samtidig som de absorberer fuktighet som holdes inne av den effektive klimaskjermen.

I tillegg kan man glede seg over at fullmurte boliger ofte er mer attraktive og oppnår en høyere salgsverdi når boligen en dag skal selges – blant annet på grunn av de gode energi- og inneklimamessige egenskapene, men også fordi fullmurte boliger alltid har vært forknippet med høy kvalitet.

HVA ER ET FULLMURT HUS?

I et fullmurt hus er både fasade og innervegger murt opp i murstein. Det sikrer deg en rekke fordeler som for eksempel godt inneklima, holdbarhet og ikke minst god gjensalgsverdi.

STERKE FORDELER

En murt innervegg tåler tidens tann bedre enn noe annet byggemateriale. Den har en høy bæreevne og minimerer risikoen for dannelse av sprekker.

100 % NATUR

Murstein er et rendyrket naturmateriale som verken belaster deg eller miljøet. Murstein er brent ved en så høy en temperatur at alt organisk materiale forsvinner.

GOD ØKONOMI

Et fullmurt hus er en investering som lønner seg både på kort og på langt sikt. Merprisen for en murt innervegg er beskjeden.

AKKUMULERING

Murstein er et tungt materiale som akkumulerer varme og kulde. Det gir et behagelig inneklima og sparer på energien.

LUFTFUKTIGHET I BALANSE

Murstein har lett for å ta opp fukt fordi tegl har en langt mer diffusjonsåpen overflate enn andre byggematerialer.

ALLTID TØRT OG SUNT

Murstein er 100 % uorganiske og absorberer fukt bedre enn noe annet byggemateriale. Kombinasjonen minimerer risikoen for muggsopp og husstøvmidd.

SHHH ...

Murstein er et tungt byggemateriale som gir den beste lyddempingen mellom rommene i boligen. Støy utenfra dempes også best med tunge vegger.

EN FULLMURT BOLIG ER FULL AV FORDELER

Kanskje vet du nøyaktig hva du vil ha? Eller kanskje er du fremdeles i researchfasen og leter etter inspirasjon til det perfekte hjemmet for familien. En sak er imidlertid helt sikker. Når du er ferdig med ditt nye hus, så kommer du til å tilbringe ganske mange timer i det. Faktisk oppholder vi oss opp til 90 % av vår tid innendørs. Derfor er det av vesentlig betydning å ta inneklimaet med i overveielsene dine når du planlegger ditt nye hus.

Murstein er et av de beste materialevalgene til innendørsbruk når du vil sørge for det beste inneklimaet for familien. Dette finnes det flere grunner til – faktisk så mange at man kan gjøre en hel brosjyre om hvor bra det er å bo i en fullmurt bolig.

I et fullmurt hus er både fasade og innervegger murt opp i murstein. Det kalles også en tung vegg i motsetning til lettere alternativer som for eksempel gassbetong, gips, gipsbetong og tre.

ET FULLMURT HUS ER EN SPAREGRIS

Mursteinsvegger er det selvskrevne valget for moderne og energieffektive boliger med nye varmeinstallasjoner. Som et eksempel er varmepumper i kombinasjon med gulvvarme og innervegger i murstein en smart, teknisk gjennomtenkt og fremtidssikret løsning som raskt tjenes inn.

De tunge innerveggene bidrar til å holde temperaturen konstant i kraft av sin termiske masse – i tillegg til at de har evnen til å utjevne eventuelle varmeavvik ved solskinn og kulde. Dette er spesielt hensiktsmessig i forbindelse med moderne byggereglementer der varmen i boligen sikres med en lav og konstant fremløpstemperatur.

I sommerhalvåret begrenser de massive veggene behovet for kjøling og ventilasjon i de varmeste månedene. Overskuddsvarme er nemlig blitt den energieffektive boligens største komfortproblem, men de murte veggene sikrer en konstant og behagelig temperatur som også kan registreres på energiforbruket.

SKAPT FOR LIV OG GLADE DAGER

Har du først bodd i et fullmurt hus, så vil du ikke bo på andre måter. Mursteinsvegger er som skapt for det dynamiske familielivet der man flyttes rundt, bytter værelser og løpende endrer på innredningen. De massive veggene tåler daglig slitasje og slag fra hele familien. Videre kan du glede deg over at blanke mursteinsvegger er helt vedlikeholdsfrie. Vannskurte vegger er lette å rengjøre, og selv de tyngste reoler, skap og lignende kan med letthet festes direkte i veggen uten bruk av ekstrautstyr og spesialverktøy.

Bæreevnen for en skrue i en mursteinsvegg er mange ganger høyere enn i en lett veggkonstruksjon.


BYGG GRØNT MED MURSTEIN

Tegl er et velprøvd byggemateriale som holder i hundrevis av år. Faktisk så vet vi ikke helt hvor lenge murstein egentlig holder, ettersom noen av de eldste bygningene i tegl fremdeles står den dag i dag, og det blir de nok en god stund til. Sett fra det perspektivet så hører tegl til blant de mest miljøvennlige byggematerialene på markedet ettersom murstein alltid vil overleve tre, gips og andre lette materialer.

Det fullmurte huset er kommet for å bli, og jo mer energivennlig du ønsker å bygge – jo mer relevant er det å overveie et fullmurt hus. Samtidig har du fornøyelsen av å bo i en bolig som både tenker på helsen din og økonomien din.