INSPIRASJON I TEGL


DET FINNES MANGE FORDELER MED Å BYGGE FULLMURT - ET HUS MED MURSTEIN BÅDE UTE OG INNE. MURSTEIN OG MØRTEL ER UORGANISKE MATERIALER SOM SIKRER ET SUNT OG NATURLIG INNEKLIMA. DET FINNES INGEN KJEMISKE OVERRASKELSER SKJULT I ET FULLMURT HUS. SE EKSEMPLER PÅ INTERIØRER MED BLANK MUR - VEGGER AV RÅ MURSTEIN - OG MED VANNSKURTE VEGGER.


RÅ MURSTEIN INNE

Vegger av rå murstein, også kalt blank mur, gir utallige muligheter til kreative løsninger og enestående detaljer. Variasjonsmulighetene er store. Se mursteinsoversikt her. Og mulighetene blir enda flere når blank mur veksler med vannskurte partier. Tegl har alle egenskapene som kjennetegner gode naturmaterialer. Lang levetid, harmoniske farger og teglet blir ikke slitt og trist.


ILDSTEDER OG PEISER

Et sprakende ildsted har alltid vært et hyggelig samlingspunkt. Og mange har flyttet ildstedet med seg inn i stuen eller kjøkkenet. En åpen, murt peis er i dag mange steder blitt avløst av et murt ildsted med glassluke for å oppnå større varmeeffekt. En åpen peis, eller et murt ildsted, holder virkelig godt på varmen da murstein tar opp varmen og langsomt avgir den til rommet lenge etter at de siste glørne er slukket.


TEGL INNE I STORE BYGG

Vegger av rå murstein, blank mur, benyttes ofte i større bygg som utdannelsesinstitusjoner, konferansesentre og bedriftsbygg. Delvis fordi rå mursteinsvegger gir spennende og flotte arkitektoniske løsninger - men spesielt fordi mursteinsvegger er vedlikeholdsfrie, er sterkt medvirkende i å skape et godt inneklima, er lyddempende og gir en god akustikk i tillegg til å være med på å sikre en stabil innetemperatur.


VANNSKURTE VEGGER

Vannskuring eller filsing av innvendige vegger gjøres med innfarget mørtel, eller som etterbehandling med diffusjonsåpen maling som f.eks. silikatmaling. Maskinstein, sagflisstein og molerstein er skarpkantede og glatte på den ene siden – mens de synlige sporene fra fremstillingen på den motsatte siden vil kunne ses. Vannskurte vegger av bløtstrøken stein har en flott overflate med tydelig steinstruktur. Ønsker man veggene ensartede på begge sider, så benyttes bløtstrøken stein med 4 fasader.