PRODUKTER TIL OVERFLATEBEHANDLING

 

MURTE VEGGER KAN ETTERBEHANDLES PÅ FLERE MÅTER. FILSING, RAPPING, SEKKESKURING OG VANNSKURING ER BLANT DE MER POPULÆRE METODENE. LES MER OM DETTE HER.

 

RAPPING

 

Mørtellaget påføres så tynt som mulig med et stålbrett eller et trekkbrett. Overflaten bearbeides med en fuktet gresskost i diagonale bevegelser. Etter behandlingen er overflaten utjevnet og dekket med et tynt lag mørtel med spor fra kosten.

FILSING

 

Overflaten filses med roterende bevegelser med filsebrett. Et filsebrett er kledd med filt, derav navnet filsing. Den ferdige overflaten har etter behandlingen blitt jevn, og kun tidligere ujevnheter er fylt ut med mørtel. Flest mulige mursteinsflater fremstår uten mørtellag, og kun med en antydning av bindemiddel.

SEKKESKURING

 

Overflaten bearbeides med sekkelerret, derav navnet sekkeskuring. Den ferdige overflaten har etter behandlingen blitt jevn, og kun tidligere ujevnheter er fylt ut med mørtel. Mesteparten av mursteinsflatene fremstår uten mørtellag, og kun med en antydning av bindemiddel.

VANNSKURING

 

Den blanke veggen påføres mørtel som deretter skrapes av med stålbrett eller murskje. Overflaten skures med en våt murstein, derav navnet vannskuring. Steinen skal med jevne mellomrom dyppes i vann. Deretter bearbeides overflaten, og eventuelle fremspring skrapes av med skuresteinen. Den ferdige overflaten har etter behandlingen blitt jevn der kun tidligere ujevnheter er fylt ut med mørtel.