GJØR DRØMMEN OM EN NY TERRASSE TIL VIRKELIGHET


ER DU OGSÅ EN AV DEM SOM I KALDE VINTERMÅNEDER DRØMMER SEG TILBAKE TIL VAKRE SOLNEDGANGER OG EN FORFRISKNING PÅ HOTELLTERRASSEN?  DEN GODE NYHETEN ER AT MED LITT GOD PLANLEGGING KAN DU LEGGE DIN EGEN TERRASSE PÅ EN HELG. HVIS DU HAR PÅGANGSMOT TIL Å SETTE I GANG OG I TILLEGG FØLGER RIKTIG FREMGANGSMÅTE, KAN DU FAKTISK SPARE TUSENVIS AV KRONER PÅ TERRASSELEGGING. OPPSKRIFTEN PÅ DIN GJØR DET SELV-TERRASSE FINNER DU HER - ELLER DU KAN GÅ DIREKTE TIL BELEGNING

FINN INSPIRASJON

Første punkt er å finne en belegningsstein som passer til både hus, hage og konas feng shui. Nettet bugner av steder hvor du kan finne inspirasjon til terrassen – både til små utbedringer på hytta og mer krevende prosjekter i hagen. Det er flere gode steder å starte, og f.eks. den sosiale bildedelingstjenesten Pinterest har inspirasjonsbilder med stort sett alle typer belegningsstein. Vi foreslår at du starter med søk som ”stone patio”, ”stone terrace” eller ”stone paving”. Det finnes også visuelle verktøy online, slik som murogtag.dk, der det finnes et vell av muligheter for å kombinere fasadestein og belegg på kryss og tvers. Du kan også ta en tur til nærmest byggevarehus for å danne deg et mer virkelig inntrykk av hvordan materialene til din kommende terrasse tar seg ut.

Se belegning her

 

LAG EN PROSJEKTPLAN

Først og fremst må den nye terrassen naturligvis plasseres optimalt i forhold til sol- og vindforhold. Husk å ta med i planleggingen at solen står høyere og lengre i sommermånedene enn tidlig på våren – det er nemlig avgjørende for dine mange kommende solrike ettermiddager og grillkvelder.

Før du går i gang med hageprosjektet, må du skaffe deg oversikt over belegningsstein, underlag, nødvendig verktøy og frakt av materialer:

 • Belegningsfliser eller hagetegl
 • Stabilgrus
 • Sand
 • Platevibrator
 • Planeringsbrett
 • Frakt av materialer
   

Forholdene mellom materialer er beskrevet her, men som hovedregel trenger man 7,5 – 10 m3 stabilgrus og 1,5-2 m3 sand til en terrasse på 50 m2.

HUSK DE VIKTIGE SMÅ DETALJENE

 • Frakt til adressen sparer enorme mengder tid, og transport med trailer har visse begrensninger. For eksempel veier 10 m3 stabilgrus 17 tonn – det svarer til ca. 22 turer til grustaket. Sørg i stedet for å bruke tiden effektivt: få fraktet materialene slik at de er i nærheten av der du skal bruke dem.

 • Ta hensyn til nedbørsforholdene i området og hvor mye drenering som trengs for å lede bort vannet. På denne måten unngår du at belegget utsettes for fukt over lengre tid, noe som vil kunne føre til ujevnheter.

 • Husk alltid et fall bort fra huset på minst 1 cm pr. meter for å unngå fuktskader. Samtidig kan du gjøre blomsterbedet en tjeneste.

 • Husk at fugesand med høy pH-verdi kan misfarge teglbelegg.

 • Husk fuger mellom steinene på 2-5 mm, for ellers kan fugesanden ikke trenge ned mellom steinene – det kan føre til avskalling på kantene når belegget utsettes for høy vektbelastning