Randers Tegl.
Kanskje verdens største mursteinsbjelke.

Kanskje verdens største mursteinsbjelke

Vi har produsert vår hittil største mursteinsbjelke med en lengde på 16,2 m og et fritt spenn på 15,8 m for Danish Crowns nye hovedkvarter

Prosjektet er tegnet av arkitektfirmaet CEBRA, og bygget består av 3 sammenkoblede langhus som sprer seg som en vifte. Over hovedinngangen spenner 2 mursteinsbjelker fritt mellom to av bygningens langhus.

Den ytterste av mursteinsbjelkene har et fritt spenn på 16 meter og den innerste på 13 meter.

Bjelkene har en høyde på 25 lag = 1654mm og en dybde av 4 steiner. De spenner fritt for både horisontal og vertikal last og er utført som forspent mursteinsbjelker - UTEN kjerne av betong eller støpt stålprofil.

Bjelkene er utført som U-bjelker med en dybde på 47 cm og med støpt nettarmerting mellom de to sidene.

 

Siden det ikke er noen konstruksjon bak bjelkene for horisontal avstiving, er gittersystemet i form av armering nødvendig for at de kan spenne mellom bygningene mot vindlasten.

Den nødvendige armeringen/utformingen av gittersystemet er beregnet ved hjelp av FEM-beregninger og manuelle beregninger.

 

 

 

For bjelkenes egenvekt er det beregnet hvor mange forspente liner og hvor mange kN disse skal spennes med, slik at bjelkene er horisontale og verken har for stor pilhøyde eller nedbøyning.

Ved støttepunktene er bjelkene understøttet for både vertikal og horisontal last med spesialbeslag, som er festet til betongelementene i bakveggen.

 

 

 

 

Størrelsen på mursteinsbjelkene er betydelig større enn det vi er vant til å håndtere - både i forbindelse med prosjektering/beregning på tegnekontoret, men også i produksjonen hos Carlsberg Bjælker.

 

Den lengste av bjelkene består av nesten 4200 mursteiner, hvor det er freset spor for armering.

 

Støpebordet i produksjonshallen måtte forsterkes for å kunne tåle vekten av bjelkene.

På samme måte måtte det settes opp stillas slik at bjelkene kunne støpes, og for at de øverste steinene i de 1,6m høye bjelkene kunne plasseres.

 

 

Vekten av bjelkene krevde spesielle tiltak for forskaling og håndtering.

Etter at bjelkene er forskalt og løftet av bordene, er bjelkene etterpussede på begge sider med den samme mørtel som brukes for det øvrige murverket på byggeplassen.

 

Bjelkene var klare til å bli levert på byggeplassen i Randers, etter at de var ferdigherdet på fabrikken hos Carlsberg Bjælker.

 

Totalentreprenøren Raundahl & Moesby sto for å kranløfte mursteinsbjelkene på plass og montere dem på spesialbeslagene som på forhånd var montert til betongelementene.

For prosjektet har Randers Tegl levert 250.000 murstein - et spesialparti av RT103 i vår GREENER variant, limte formsteiner, glaserte steiner, tegloverliggere og konsoller for opphengt murverk.

Ved å velge GREENER murstein fremfor tradisjonelle murstein til bygget, er det spart nesten 50 tonn CO2 i følge beregninger utført av Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S.

Bygget er sertifisert til DGNB Gull og DGNB Hjerte.

De limte formsteinene er brukt til hjørner i relieffmurverk, hvor murverket er trukket frem 30mm.

Mer om GREENER - vårt bærekraftige utvalg av murstein >>

Les en artikkel om Danish Crown byggeprosjektet her >>