Claus Christiansen.
Innovasjon og samarbeid innen murdesign kombinerer fortid og nåtid.

Innovasjon og samarbeid innen murdesign kombinerer fortid og nåtid

Det er sjelden at et historisk kvarter får nye bygninger. Ikke desto mindre var det akkurat det som skjedde blant de elegante og utsmykkede bygningene på Frederiksberg Allé i København. Den historiske avenyen er inspirert av parisisk arkitektur og har mange bygninger som er verdt å legge merke til med sine innviklede arkitektoniske detaljer.

Planleggingen av dette nye prosjektet omfatter et kulturelt og kulinarisk sentrum, 30 leiligheter og en travel metrostasjon under bakkenivå. Bygningen forventer en daglig trafikk på omkring 10 000 metroreisende som kommer til å gå gjennom bygningen på vei til og fra stasjonen. Selve metroen ligger 22 meter under bakkenivå, og det passerer tog hvert tredje minutt. For å sikre at bygningen henger arkitektonisk sammen med det omkringliggende nabolaget, har arkitekter fra København-baserte Cobe designet fem bygninger plassert omkring en innvendig gård.

Ruver over sporet

Bygningens åpne bakkenivå inneholder rulletrapp og heis som fører ned til metroen. Bygningens plassering oppå metrostasjonen betyr at støttestrukturene må være plassert på hver side av hovedsporene på metrostasjonen. Dette gir et 18-meters spenn mellom støttesøylene og en 8-meters skråstilt støtte som skyter frem mot hovedhallen. Hele bygningen er kledd i murstein, og det krevde en unik løsning for å støtte så mye murverk. Ole Larsen, som har vært ansvarlig for alt murarbeidet på bygningen, forklarer hvordan:

«Vanligvis har man et fundament til murverket sitt. Det kunne vi ikke ha her da bygningen rommer en underjordisk metrostasjon. Løsningen vår ble å ha et lite antall sterke støttesøyler og en enkelt støttemur til å holde hele bygningen oppe - og til å kle fasaden med murstein.»

«Vi fikk spesialfremstilt murskall og brukte dem som værskjerm. På den høyeste bygningen skar vi murskall ut fra standardmursteinen som vi brukte gjennom hele prosjektet. Så limte vi disse på en lett og luftig fasade for å redusere vekten av bygningen. Vi brukte murskallene der vi ikke kunne legge murstein for å sikre at hele bygningen fremstår som én sammenhengende helhet, og ikke en som er brutt opp, så å si, som følge av bruken av andre byggematerialer ... Når det gjelder kostnader, så koster det like mye som det ville koste å bygge en bygning med en tung murfasade.»

Frederiksbergs ånd

Rytmen og størrelsen på vinduene ble utformet så de avspeiler de nærliggende eiendommene, bygninger som også inspirerte til hjørnebygningens tårnlignende form som smelter det nye prosjektet sammen med den omkringliggende arkitekturen. 

«Det er ulike høyder, typer og fasader gjennom hele prosjektet. Men det er en felles rød tråd. Bygningen bruker den samme mursteinen fra Randers Tegl, RT 554, som har en spesiell finish. Overflatebehandlingen som er brukt på denne typen murstein, har blitt laget spesielt til dette prosjektet. Dette ble gjort ved å jobbe tett med arkitekter fra Frederiksberg kommune som valgte mursteinene. De valgte nyansene og finishene på mursteinenes fremside, som vi skulle jobbe med», sier Ole Larsen.

En annen spesialmurstein brukt i prosjektet er Randers Tegl Ultima vannstrøken murstein, en rettlinjet murstein som er dobbelt så lang som en vanlig murstein, men bare 38 millimeter høy. Disse unike dimensjonene bringer et tradisjonelt materiale inn i en moderne designestetikk, perfekt for et prosjekt som smelter fortid og nåtid sammen. Ultima-mursteinene kan plasseres vertikalt så vel som horisontalt og skape en annen distinktiv look som kan ses i dette prosjektet.

Mens de ekstra lange Ultima-mursteinene brukes sammen med murstein i normal lengde i samme farge for å skape en diskré, rytmisk kontrast, er den vannstrøkne strukturen på mursteinen gjennomgående i hele prosjektet. Vannstrøkne mursteiner har en fin struktur som er skapt ved å fjerne mursteinene fra formene med vann. Vannet og selve formen etterlater avtrykk på mursteinene og gjør hver enkelt murstein unik. Mursteinene er glatte, men deres diskré struktur skaper visuell interesse, især når de brukes i stor skala. Den vertikale plasseringen av Ultima-murstein i kontrast til den horisontale bruken av vanlige mursteiner, er en frekk detalj som utmerker dette prosjektet som et av Københavns fineste murverk i nyere tid. En dramatisk vri med to mursteiner forbundet i et veldig spesielt forband.

Fem forskjellige murforband

Murforband og stil varierer veldig fra bygning til bygning, og dette er en av murerarbeidets mest definerende og tilpasningsbare karakteristikker. Forbandene i dette prosjektet er alle sammen varianter av den tradisjonelle stilen som er brukt i Frederiksberg, og som bygger på en gammel dansk stil innen murforband. Det spesifikke mønsteret består av to hele mursteiner og en halv murstein (en såkalt halvstein). Det nye her er at enden på halvsteinen stikker tre centimeter utover. Dette gir skyggeeffekter på fasadene, noe som tilfører en visuell interesse og forsterker den overordnede arkitektoniske innvirkningen på Frederiksberg Allé.

"Vi brukte en vanlig type standardmurstein, en spettet murstein, en smalere murstein og en Flensburg-murstein. Vi brukte også en type murstein som har den samme høyden som Flensburg-mursteinen, men som er en halvmeter lang. Vi har tre typer murstein som har blitt brent på samme måte og har den samme finishen. Og vi brukte fem ulike typer mursteinslag"- Ole Larsen

Involvere murere fra begynnelsen

Det tette samarbeidet i prosjektet gjorde at teamet glatt kunne utføre bygningens unike og komplekse fasadekledning. Det tette arbeidsforholdet helt fra begynnelsen mellom kommunen, arkitektene og byggmesterne sikret at alle var på bølgelengde og gjorde det mulig å dele kunnskap som hver enkelt part hadde. Ole Larsen beskriver samarbeidsprosessen slik:

«Vi kunne gjøre dette arbeidet raskt og enkelt fordi vi hadde jobbet tett med kommunen og arkitektene helt fra starten, og vi forstod tankegangen bak prosjektet ... Før i tiden jobbet arkitekter og byggmestere alltid sammen fra starten, men med tiden sluttet det å være sånn, og det er synd. Det at vi har vært involvert i prosjektet helt fra starten, er nytt for oss. Men det er ingen tvil om at vi har hjulpet hverandre.»

Nøkkelfakta

Kulturelt og kulinarisk senter med boliger, butikker, matboder, kaféer og en metrostasjon i Frederiksberg i København. 


Område:

3500 m²

Utvikler:

Union Holding og NRE Denmark

Arkitekter:

Cobe

Ingeniører:

Arne Elkjær Rådgivende Ingeniører

Totalentreprenør:

NRE Denmark

Byggeperiode:

2017 – 2019

Kostnad:

Cirka 91 millioner danske kroner