Velg den rette taksteinen

Av Randers Tegl

Når du velger tegl til taket ditt, skal du treffe noen valg og fravalg – en teglstein er nemlig ikke bare en teglstein. 

Av de mange forskjellige takmaterialene du kan velge mellom, er tegl det eldste og mest klassiske. Men tegl er ikke bare tegl, og hvis du skal skifte taket ditt eller legge et nytt og vurderer et tegltak, må du først og fremst bestemme deg for om du vil ha vinge- eller falstakstein.

Vingetakstein

Vingetakstein er det tradisjonelle danske tegltaket, og de første danske vingetaksteinene ble fremstilt på midten av 1500-tallet. Danske vingetakstein er opprinnelig inspirert av nederlandske takstein og kalles også av og til for hollandsk takstein.

Vingetakstein er en tegltakstein med et S-formet tverrsnitt, og det er typisk den taksteinen du finner på kirker og gamle murermestervillaer. Vingetakstein har en dyp bue og – som navnet antyder – en vinge som går inn over ”nabotaksteinen”.

Falstakstein

Den andre klassiske taksteinen er falstaksteinen, som har blitt fremstilt i Danmark siden begynnelsen av 1900-tallet og i dag er den mest brukte typen takstein. Falstaksteinen har en mindre bue enn vingetaksteinen og har en glatt overflate og fals – altså profiler/fordypninger – som sikrer at taksteinene slutter tett sammen.

 

Det handler om stil

Både vinge- og falstakstein er klassiske og solide produkter, men tross mange likheter er de likevel forskjellige fra hverandre. Vingetakstein har i visse kretser status som en litt mer eksklusiv stein, noe som sikkert handler om historien og avtrykket steinene har satt på kulturen og landskapet vårt i og med at de ligger på noen av våre helt gamle bygninger. Vingetakstein har to støttepunkter på baksiden som sikrer at de ligger stabilt selv i storm og uvær.

Falstakstein har en plan anleggsflate som får dem til å ligge stabilt, og falsene gjør at disse steinene gir et litt tettere tak enn et tak med vingetakstein.

Verken vinge- eller falstegltak er helt tette, og begge steintypene krever i utgangspunktet et undertak. Så valget du skal ta, er i bunn og grunn et estetisk valg:

Vil du ha den klassiske og rustikke vingetaksteinen, eller foretrekker du den litt mer moderne falstaksteinen?

HubspotArticleRelatedHeading

Familien Vestergaard overtog deres nye hjem i Aalborg i starten af 2016. Efter et tagtjek stod det klart, at der skulle ...

I 2017 købte Jette Moberg et håndværkertilbud. Hun har siden gennemrenoveret den fine gamle patriciervilla og skiftet det slidte røde tegltag ...

Parret Anne og Simon, der er kendt fra TV2-programmet Nybyggerne, købte en villa fra 1950 og kastede al deres energi i ...