Claus Christiansen.
Skjønnheten ved det uensartede.

Skjønnheten ved det uensartede

Det krever innovative materialer å utfordre status quo og forandre måten vi organiserer livet vårt, husene våre og byene våre på. Nyere prosjekter tyder på at framtiden innen arkitektur kan bli formet av uensartet skjønnhet.

I din jakt på innovative materialer i inspirerende former med fengslende strukturer, vil du kanskje snuble over de rettlinjede mursteinene fra Randers Tegl. De kalles Ultima – og etter en nærmere titt på den danskproduserte mursteinen, er navnet ganske så selvforklarende.

Først og fremst har Ultima lengden til to vanlige mursteiner og høyden til én. Dette gir en elegant designfølelse som bidrar til å gi bygningen den inngår i, sin unike karakter. For det andre har mursteinene en spesiell vannstrøken estetikk som bare er mulig å oppnå med naturlig leire.

Allsidigheten til vannstrøken murstein

For å produsere den spesielle vannstrøkne mursteinen, bruker Randers Tegl en tradisjonell skandinavisk fremstillingsmetode som har blitt forfinet og perfeksjonert i generasjoner. Hemmeligheten ved metoden er at den er tro mot råmaterialet og lar leiren presentere seg selv på sin naturlige måte. Under produksjonen blir leiren blandet, preparert med vann og brent med spesielle teknikker. Resultatet er en murstein med en rik og unik myk struktur som minner om det patinerte utseendet til gammeldagse håndstrøkne mursteiner, men med den tekniske holdbarheten til nye, moderne mursteiner.

Metoden gir ulike mursteiner som varierer i overflate og utseende – ikke to mursteiner er like. Denne naturlige uensartetheten gir murverket et unikt og karakteristisk uttrykk, og kanskje dette er grunnen til at vannstrøkne, rettlinjede mursteiner spiller en stadig større rolle i moderne arkitektur. En annen grunn kan være de mange variantene av farger og strukturer som gir arkitekten en rekke muligheter for å pryde en bygning med et karakteristisk trekk. Når individualitet er avgjørende, har vannstrøkne mursteiner virkelig evnen til å sikre at et prosjekt blir unikt.

Eleganse fremmet av uensartethet

I et boligområde i Oslo har Reiulf Ramstad Arkitekter brukt den rettlinjede Ultima-mursteinen til å skape en eksklusiv moderne arkitektonisk perle i symbiose med naturen. Bygdøynesveien ligger i en 48 måls stor park i engelsk stil – omgivelser som krever et spesielt materiale. Da veggene er plassert forskjøvet for å skape private uterom og fri panoramautsikt mot den gamle, historiske parken, er murarbeidet ganske betydningsfullt. Derfor falt arkitektens valg av materiale på en spesialfremstilt helhvit Ultima-murstein. Resultatet er rolig og moderne eleganse – især fremmet av vakker, hvitsjattert uensartethet.

Moderne, men respektfullt murerarbeid

På en historisk, gammel bulevard i København – en som er inspirert av parisiske Champs-Élysées og prydet med prominente herskapsboliger – ble arkitektfirmaet Cobe bedt om å designe en bygning som harmonerer med nabolaget samtidig som den skulle huse en åpen, toppmoderne metrostasjon. Løsningen innfridde byens store forventninger og ga borgerne et gårdmiljø omgitt av fem ulike byhus – hvert hus med sitt eget forband. Hvert av de fem forbandene er laget av tre ulike mursteiner – én av dem er den sandfargede vannstrøkne Ultima RT 154. Resultatet er harmonisk diversitet – med respekt for den historiske arven så vel som storbyens moderne behov.

Oppdag mulighetene med Ultima, og be ekspertene våre om gratis prøver eller brosjyrer her.