Velg takstein med den rette formen og overflaten

Av Bjørn Erik Vordahl

Takstein kommer i forskjellige varianter med vidt forskjellig utseende, så du må beslutte deg for hvilken stil som passer til deg og huset ditt. 

Et tak som består av teglstein, har noen objektive fordeler i forhold til andre typer tak – ikke minst når det gjelder levetid og krav til vedlikeholdelse. Men i den mer subjektive enden av skalaen handler det om uttrykk og estetikk. Eller med andre ord: Hvilket tak er det peneste? 

Det spørsmålet kan ikke besvares, for det avhenger av husets stil, kvarteret det ligger i og rett og slett smak og behag. Men helt overordnet kan man godt få et overblikk over mulighetene som er tilgjengelige – nemlig klassisk ubehandlet tegl, engobert tegl eller glasert tegl.

Klassisk ubehandlet tegl

En klassisk ubehandlet tegltakstein består av leire og blir brent ved temperaturer på over 1000 grader. Steinenes farge kommer fra leiren, og fargene er gjennomgående – den er ikke malt, men har samme farge fra innerst til ytterst, og det betyr at steinen har et naturlig fargespill og patinerer med en vakker glød. 

Hvis man velger en klassisk ubehandlet tegltakstein som er gul, kommer gulfargen av at steinen har blitt tilsatt det naturlig forekommende mineralet titandioksid. Hvis du velger de såkalte blådempede taksteinene – som i virkeligheten er blåsvarte – har de fått fargen sin ved at ferdigbrente røde takstein har blitt brent en ekstra gang stort sett uten oksygentilførsel.

Engobert tegl

En engobert tegltakstein er en stein som har blitt overhelt med en engobe, som litt forenklet er et slags overtrekk eller en glasur som består av vann og ekstra finkornet leire. Engoben helles over teglsteinen, og så brenner man teglen og engoben sammen ved 1000 – 1075 grader. Denne prosessen gir en matt og såkalt diffusjonsåpen overflate, noe som betyr at steinen er smussavvisende, men at den stadig kan puste og dermed la fukt slippe ut. 

Engobe blir innimellom også kalt natur-engobe, og det finnes faktisk enda en type engobe-behandling av tegltakstein – nemlig edel-engobe. Her blir engoben tilsatt pulverisert kvarts, som er et mineral som blir til glass når det smelter. Det gir en halvblank overflate som er delvis diffusjonsåpen og likevel smussavvisende. Edel-engoberte takstein er stort sett uten reflekser.

Glasert tegl

Den tredje typen tegl er glasert tegl. Her er taksteinen overhelt med glasur, som i tillegg til å gjøre steinen robust og fullstendig smussavvisende også gir den et særlig utseende. 

Glaserte tegltakstein fås både med høyglans og matt overflate, og uansett hvilken modell man velger, får man mer fargedybde enn med klassiske ubehandlede eller engoberte stein.

Form og størrelse

Endelig skal man beslutte seg for hvilken form og størrelse taksteinen skal ha. Det kan være vanskelig å gjennomskue ut fra en enkelt, løs stein, men form og størrelse har stor innflytelse på det ferdige takets utseende.  
 
Man kan grovt sett gruppere takstein i store og små modeller. Dessuten finnes det forskjellige design på dybden (vingen/skålen) – og endelig er det de flate modellene. 
 
Det er ofte husets arkitektur som avgjør hvilken takstein som kler akkurat ditt hus best. 

Hvis du har lyst til å se de forskjellige størrelsene takstein og de forskjellige overflatene, kan du besøke vårt showroom i Oslo. Her kan du også få en prat med en av konsulentene våre som kan gi deg råd om hva som kunne være det rette valget til ditt takprosjekt. 

Du kan også bestille en prøve med to forskjellige taksteiner så du kan få en konkret fornemmelse av materialene og størrelsene.

HubspotArticleRelatedHeading

Familien Vestergaard overtog deres nye hjem i Aalborg i starten af 2016. Efter et tagtjek stod det klart, at der skulle ...

I 2017 købte Jette Moberg et håndværkertilbud. Hun har siden gennemrenoveret den fine gamle patriciervilla og skiftet det slidte røde tegltag ...

Parret Anne og Simon, der er kendt fra TV2-programmet Nybyggerne, købte en villa fra 1950 og kastede al deres energi i ...