Claus Christiansen.
Murstein i langt format: Skaper karakteristiske fasader.

Murstein i langt format: Skaper karakteristiske fasader

Murstein er et av de eldste byggematerialene, den kan dateres tilbake til minst år 7500 f.Kr og er ofte sett som et tradisjonelt, klassisk alternativ til en bygningsfasade. Gjennom hele sin lange historie har imidlertid murverkindustrien forandret seg og modernisert seg for å forbli arkitektonisk relevant. Innovasjon innen murkonstruksjon fortsetter med å gi nye muligheter for design som kombinerer varmen og særpreget ved et naturmateriale med effektiviteten og estetikken til en moderne bygning.

Murstein i langt format gir for eksempel en moderne look med sine unike dimensjoner – lengden på to vanlige mursteiner, men bare 38 mm høy. Dette nye mursteinproduktet gir det tunge materialet en mer delikat look samtidig som strukturen og fargevariasjonen ved en murt fasade bevares.
Ultima er en serie med rettlinjede vannstrøkne murstein fra Randers Tegl der ikke to murstein er like, noe som sikrer en visuell interesse innenfor rammene av en rettlinjet, moderne estetikk.

Prosessen med å skape vannstrøkne murstein har blitt perfeksjonert og modernisert gjennom generasjoner, men kjernen i prosessen forblir den samme. Leireblandingen, som i seg selv varierer i komposisjon og struktur ut fra hvor kilden kommer fra, helles i individuelle former for å herde. Når de er herdet, tas mursteinene ut fra formene ved hjelp av vann, noe som etterlater et unikt strukturavtrykk på hver murstein både fra vannet og selve formen. Resultatet er at mursteinene fremstår glatte og raffinerte, men likevel med diskré markeringer og ujevnheter som skaper en visuell interesse som kler de enkle naturmaterialene som inngår i prosessen.

Til tross for Ultima-mursteinens utsøkte utseende tåler den frost og er holdbar. Da den er laget av 100 % naturlige og uorganiske materialer, regnes murstein som et bærekraftig byggemateriale. Murverk kan bidra til et sunnere og mer behagelig inneklima samtidig som det absorberer fuktighet bedre enn andre byggematerialer og gir en naturlig temperaturregulering.

Murstein i langt format fås i forskjellige farger og toner som kan bli lagt i ulike retninger, på samme måte som murstein i mer tradisjonell størrelse, noe som gir dem en estetisk fleksibilitet som bare designerens kreativitet setter grenser for. Nedenfor er det eksempler på prosjekter som bruker Ultima murstein i langt format til å skape innovative nye murverkslook.

Villa Peer, Belgia / UAU Collectiv Architects

RT 156 Ultima

Når man legger murstein vertikalt, oppstår det magi. Mursteinene på Villa Peer er lagt både horisontalt og vertikalt, noe som skaper en slående kontrast til retningen på fargemønsteret.
I en blanding av eviggrønn og grå gjør en enorm panoramautsikt denne belgiske villaen til noe helt for seg selv. Her spiller Ultima RT 156 en viktig rolle i de murede gavlene og utspringene og skaper dermed en klar kontrast til husets overordnede uttrykk.

Bygdøynesveien, Norge / Reiulf Ramstad Arkitekter

RT 162 Ultima

Den helt hvite fargen på denne mursteinen med matchende mørtel gir komplekset et rent, beroligende utseende uten å svekke det interessante.

Fredrikstad-kontor, Norge / Griff Arkitektur

RT 157 Ultima

Den store fargevariasjoner i denne rødbrune mursteinen gir et hierarki av mønster og detaljer både innvendig og utvendig i denne kontorbygningen ved havneområdet.

Mosevænget, Danmark / Friis & Moltke Architects

RT 150 Ultima

Den «livlige svarte» fargen på disse mursteinene får bygningen til å smelte sammen med de grønne omgivelsene samtidig som de skaper en følelse av varme ved inngangen til hjemmet.

Eufemia, Norge / A-Lab

RT 155 Ultima

Den myke røykgrå frontmursteinen på denne kontorbygningen er lagt i to plan, noe som forsterker deres rettlinjede utseende og tilfører en visuelt interessant struktur.